Wskazówki dotyczące podania

Picie napoju Gin & Tonic powinno stanowić niezapomniane doświadczenie. Idealny Gin & Tonic angażuje wszystkie zmysły. Powinien być schłodzony, długo zachowywać bąbelki i cieszyć wzrok. Kieliszek umożliwi prawidłowe zmieszanie składników i wydobędzie ich smak.

1. Schładzanie

Jako, że Gin & Tonic należy sączyć powoli, kieliszek powinien być odpowiednio schłodzony. Użyj w tym celu kostek lodu, które pomogą zachować bąbelki i chłodny smak na dłużej. Jeżeli lód się rozpuści, wylej go. Nie chcesz rozcieńczać swojego drinka.

2. Dozowanie

Zależnie od osobistych upodobań pijącego, należy użyć od 40 – 70 ml ginu. Idealna ilość to 50 ml. Dodaj odrobinę więcej, jeżeli lubisz mocniejszy smak ginu.

3. Nalewanie

Przechyl swój kieliszek i powoli nalewaj tonik po bocznej ściance kieliszka, lecz nie bezpośrednio na lód lub gin. Pomaga to zachować bąbelki. Podobnie nalewa się szampana.

4. Mieszanie

Za pomocą łyżki do koktajlów ostrożnie pomieszaj napój tak, aby wydobyć wszystkie smaki. Nie mieszaj więcej niż kilka razy, w przeciwnym razie utracisz bąbelki.

5. Przybranie

Wspaniałe przybranie stanowi ukoronowanie idealnego Gin & Tonic i wzmacnia intensywność doznania. Nie należy przesadzać z ilością przybrań. Wystarczą dwa – jedno dla estetyki, a drugie dla poprawy smaku. Dla przykładu, owoce jałowca nie wpływają na smak, za to skórka z limonki tak.

Jeżeli dla smaku wykorzystasz dwa przybrania, twój Gin & Tonic będzie smakował inaczej niż to sobie wyobrażałeś, zatem trzymaj się tylko jednego przybrania dla poprawy smaku.

Przygotuj swój własny Gin & Tonic